PDF documenten gratis nabewerken

Het komt soms voor dat u via het internet uw PDF documenten beschikbaar wil stellen. Dit is doorgaans geen probleem, maar het wordt anders als het formaat afwijkt van de standaard A4. Als uw Photoshop designer iets moois heeft gemaakt dan levert het opslaan in PDF formaat vaak veel te grote bestanden op. Daar kunt u met onderstaande tools zelf snel wat aan doen. En dat allemaal helemaal gratis.

Comprimeren van PDF documenten

Voor het comprimeren van PDF documenten zijn er vele online tools beschikbaar, zoals pdfresize van Neevia Technology. Er is wel een upload limiet van 5Mb per document.

PDFResize van Neevia Technology

Mijn ervaring met deze tool is, dat met Photoshop gegenereerde PDF’s niet erg veel kleiner worden.

Er bestaat een uitkomst met PDFCreator van Sourceforge, welke gratis en voor niks te downloaden is (Windows). Dit programma installeert een extra printer op uw systeem, waarmee eenvoudig PDF documenten worden “geprint”. Dit programma is bruikbaar voor elk document wat u ook naar een papier printer zou sturen. Na het installeren kunt de “printer” gewoon als normale printer selecteren.

PDFCreator, print dialoog

Nadat u op OK heeft geklikt, volgt er een dialoog, waar u kunt aangeven of u direct wil mailen of het document wilt opslaan. Ook kunt u een aantal META-gegevens invullen zoals titel en auteur.

PDFCreator, print dialoog

Middels Wait-Collect kunt u het document klaar zetten in een wachtrij, maar dit zult u doorgaans niet van plan zijn. Middels Options heeft u een enorme hoeveelheid opties die u kunt inrichten en zelfs vastleggen in eigen profielen. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een standaard instelling gewijzigd. Via eMail kunt u het document direct aan een email bericht koppelen, nadat het is gegenereerd. De optie die u het vaakst zult gebruiken is Save. Daarmee kunt aangeven waar het bestand moet worden opgeslagen. Dan is er nog de mogelijkheid om na het opslaan het document te openen met PDFArchitect, waarmee u de volgorde van de pagina’s kunt wijzigen of verwijderen. U zult zien dat de met PDFCreator aangemaakte documenten veel kleiner van omvang zijn, als het originele document.

Combineren van PDF documenten (merge)

In het geval dat u meerdere PDF documenten heeft die u eerst wil samenvoegen, dan bestaat hier een handige on-line tool voor. Het gaat daarbij om Mergepdf van Foxyutils.Mergepdf van Foxyutils

De werkwijze is eenvoudig. U klikt op de BROWSE knop om de samen te voegen documenten te uploaden. Nadat u de bestanden heeft geselecteerd, worden de bestanden ge-upload. Dit kunt u eenvoudig volgen via de progressie-bar.Mergepdf van Foxyutils

Nadat de upload is voltooid kunt nog de volgorde van de bestanden wijzigen.

Mergepdf van Foxyutils

Nadat alles naar wens is klikt op de rode “MERGE PDF” knop. Wat volgt is een dialoog dat de PDF klaar is en dat u deze kunt downloaden.

Mergepdf van Foxyutils

Pages: 1 2

Johan van de Merwe
Dedicated to professional software development since 1985. Has worked since 1992 as IT manager in several international operating companies. Since 2007 CEO and Sencha Ext JS web application developer at Enovision GmbH.

Leave a Reply