PDF documenten gratis nabewerken

PDF documenten gratis nabewerken

Door middel van enkele handige gratis internet en desktop tools kun je PDF documenten nabewerken. Deze tips mag je gewoonweg niet aan je voorbij laten gaan.

Het komt soms voor dat u via het internet uw PDF documenten beschikbaar wil stellen. Dit is doorgaans geen probleem, maar het wordt anders als het formaat afwijkt van de standaard A4. Als uw Photoshop designer iets moois heeft gemaakt dan levert het opslaan in PDF formaat vaak veel te grote bestanden op. Daar kunt u met onderstaande tools zelf snel wat aan doen. En dat allemaal helemaal gratis.

Comprimeren van PDF documenten

Voor het comprimeren van PDF documenten zijn er vele online tools beschikbaar, zoals pdfresize van Neevia Technology. Er is wel een upload limiet van 5Mb per document.

PDFResize van Neevia Technology

Mijn ervaring met deze tool is, dat met Photoshop gegenereerde PDF's niet erg veel kleiner worden.

Er bestaat een uitkomst met PDFCreator van Sourceforge, welke gratis en voor niks te downloaden is (Windows). Dit programma installeert een extra printer op uw systeem, waarmee eenvoudig PDF documenten worden "geprint". Dit programma is bruikbaar voor elk document wat u ook naar een papier printer zou sturen. Na het installeren kunt de "printer" gewoon als normale printer selecteren.

PDFCreator, print dialoog

Nadat u op OK heeft geklikt, volgt er een dialoog, waar u kunt aangeven of u direct wil mailen of het document wilt opslaan. Ook kunt u een aantal META-gegevens invullen zoals titel en auteur.

PDFCreator, print dialoog

Middels Wait-Collect kunt u het document klaar zetten in een wachtrij, maar dit zult u doorgaans niet van plan zijn. Middels Options heeft u een enorme hoeveelheid opties die u kunt inrichten en zelfs vastleggen in eigen profielen. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een standaard instelling gewijzigd. Via eMail kunt u het document direct aan een email bericht koppelen, nadat het is gegenereerd. De optie die u het vaakst zult gebruiken is Save. Daarmee kunt aangeven waar het bestand moet worden opgeslagen. Dan is er nog de mogelijkheid om na het opslaan het document te openen met PDFArchitect, waarmee u de volgorde van de pagina's kunt wijzigen of verwijderen. U zult zien dat de met PDFCreator aangemaakte documenten veel kleiner van omvang zijn, als het originele document.

Combineren van PDF documenten (merge)

In het geval dat u meerdere PDF documenten heeft die u eerst wil samenvoegen, dan bestaat hier een handige on-line tool voor. Het gaat daarbij om Mergepdf van Foxyutils.Mergepdf van Foxyutils

De werkwijze is eenvoudig. U klikt op de BROWSE knop om de samen te voegen documenten te uploaden. Nadat u de bestanden heeft geselecteerd, worden de bestanden ge-upload. Dit kunt u eenvoudig volgen via de progressie-bar.Mergepdf van Foxyutils

Nadat de upload is voltooid kunt nog de volgorde van de bestanden wijzigen.

Mergepdf van Foxyutils

Nadat alles naar wens is klikt op de rode "MERGE PDF" knop. Wat volgt is een dialoog dat de PDF klaar is en dat u deze kunt downloaden.

Mergepdf van Foxyutils

Verkleinen van pagina's (croppen)

De meest imposante online tool voor mij is PDF Scissors (schaar). Hiermee kunt u PDF document pagina's verkleinen. Het programma is een in Java geschreven toepassing, daarom is het noodzakelijk dat u de JAVA SDK op uw PC heeft geïnstalleerd. Mocht dat niet het geval zijn dan kunt u deze download via deze link.

U ziet vervolgens twee buttons. De linkerknop is voor het installeren zonder snelkoppeling op de desktop en de rechterknop is voor het installeren van een snelkoppeling. Het programma wordt gedownload naar uw browser en na installatie lokaal op uw PC uitgevoerd.Installatie PDF Scissors

Nadat het programma is gedownload, klikt u het eenvoudigweg aan, waarna het zal worden gestart.PDF Scissors startup

Vervolgens opent u het PDF document naar keuze. Vervolgens verschijnt er een dialoog, waar wordt gevraagd hoe er moet worden gecropped (geknipt).

image

Standaard staat het ingesteld op Alle pagina's hetzelfde (vrij vertaald) en dit zal in de praktijk ook vaak het geval zijn. Verder selecteren we via de Open knop het PDF bestand wat we willen bewerken. Als we op Show advanced options klikken dan komt er nog een interessante optie, die zonder het te weten tot veel verwarring kan leiden.

image

Deze optie staat aangehaakt, waardoor in het volgende scherm alle pagina's over elkaar getoond gaan worden, om het knippen te vereenvoudigen. Dus wees op uw hoede, er is straks niks mis met uw scherm.

Vervolgens klikken we op OK. Wat volgt is een karige layout, met slechts de noodzakelijke functies.

image

Nu heeft u beschikking over een aantal functies in de toolbar, zoals breedte of lengte wijzigen. Maar eigenlijk kunt u door middel van de muis, middels het vasthouden van de linker-muisknop gewoon het gebied selecteren wat u wilt verwijderen. Nadat u dit hebt gedaan selecteert u via het menu File>Save. Vervolgens geeft u een bestandsnaam voor het document, waarna het automatisch wordt geopend in uw geïnstalleerde PDF reader (b.v. Acrobat of Foxit Reader).

Maar let op!

Gebruik geen on-line tools voor het bewerken van documenten met gevoelige of vertrouwelijke informatie

Van de hierboven genoemde tools zijn alleen PDFCreator en PDF Scissors potentieel veilig, omdat deze lokaal worden uitgevoerd. PDF Scissors is een JAVA toepassing.

No comments yet

your email address will not be published. required fields are marked *

More from same category